• 8 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
     
  • 36 ΣΥΛΛΟΓΟΙ
     
  • 1851 ΑΘΛΗΤΕΣ
     

ΑΡΘΡΑ : 10 Tips για γονείς με νεόκοπα παιδιά στο σπορ

10 Tips για γονείς με νεόκοπα παιδιά στο σπορ



1. Πριν καν ξεκινήσει τα παιδί να παίζει και τα συναισθήματα κατευθύνουν τις σκέψεις, γράψε σε ένα χαρτί  τις δεξιότητες ζωής που θα ήθελες  ως πατέρας ή μητέρα το παιδί σου να κατακτήσει μέσω του αθλήματος.  Κράτησε αυτή τη λίστα και βλέπε την σε κάθε, μα κάθε ευκαιρία, είτε τα πράγματα εξελίσσονται  άσχημα, είτε πολύ καλά. Αυτό για να εστιάζεις το ενδιαφέρον σου στα σημαντικά και κορυφαία. Όσο περνάει ο καιρός θα δεις ότι η λίστα μπορεί να χωρέσει και άλλα κορυφαία.

2. Οι περισσότεροι γονείς μπαίνουν στο άθλημα μαζί με τα παιδιά γνωρίζοντας ελάχιστα ή έστω λίγα για τεχνικές ή τακτικές  και καταλήγουν σε σύντομο χρόνο να ξέρουν τα πάντα. Καλό είναι να αποφύγεις αυτή τη γνώση ή τουλάχιστον κράτα την για τον εαυτό σου και μόνο.

3. Ενθάρρυνε το παιδί να παίξει για τον προπονητή, όπως θα κάνει μελλοντικά σε μια μεγάλη εταιρεία ως στέλεχος. Πολύ περισσότερο, ενθάρρυνέ το να παίξει για τους συμπαίκτες όπως θα πρέπει πάλι να κάνει σε μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον. Να παίζει για την ΟΜΑΔΑ! Το κυριότερο –το επιτυγχάνεις με τη διακριτική σου παρουσία- απέφυγε το παιδί να παίζει για σένα! Αν είναι άξιοι προπονητής και ομάδα γι αυτή την αφοσίωση είναι θέμα κρίσης του παιδιού και μόνο.

4. Μάθε γρήγορα τα μικρά ονόματα και των υπόλοιπων  παιδιών και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μίλησε με θετικό τρόπο επιβραβεύοντας τις προσπάθειές τους. Είναι πολύ ισχυρή ενίσχυση αυτή!

5. Ανέλαβε μικρή έστω δράση όταν άλλοι φωστήρες  γονείς  χάνουν το μέτρο και αρχίζουν τις παρεκτροπές. Η διαχείριση ή μη όσων βλέπουμε και ακούμε μας κάνει ανάλογα ξεχωριστούς και σημαντικούς.

6. Οι προπονητές δαπανούν πολύ χρόνο να προετοιμάσουν το πλάνο τους και χρειάζονται πολλές μικρές βοήθειες. Μη διαστάσεις να προσφέρεις τα χέρια σου είτε ευκαιριακά, είτε συστηματικά. Έτσι, τα ίδια τα παιδιά βλέπουν το ευεργέτημα του εθελοντισμού σε πράξη

7. Η πιο δύσκολη στιγμή δοκιμασίας είναι όταν κλείνουν οι πόρτες του αυτοκινήτου και πρέπει κάτι να πεις σε κείνον που δεν έπαιξε καθόλου  ή δεν έπαιξε καλά. Απέφυγε την εύκολη κριτική και συζήτησε για συναισθήματα και εντυπώσεις . Εστίασε στα μαθήματα ζωής που λαμβάνει ως αθλούμενος. Ακόμα και η αδικία, μάθημα ζωής είναι!

8. Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες ενημερωθείτε ως οικογένεια για τη συμμετοχή και τις υποχρεώσεις της ομάδας. Τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό αλλά αν συμφωνήσετε δεν υπάρχει επιστροφή, η ομάδα σε θέλει ολόψυχα και χωρίς εκπτώσεις δικό της.

9. Σε κάθε ευκαιρία να  λες στο παιδί πόσο το αγαπάς, τίποτε δεν είναι αυτονόητο ειδικά όταν κλονίζονται από άσχημες αποδόσεις και ήττες

10. Διασκέδασε αυτές τις στιγμές γιατί σε λίγο καιρό θα είναι παρελθόν. Μετά από πολλά χρόνια θα θυμάσαι με έντονο τρόπο όσα όμορφα έζησες με το παιδί σου όταν εκείνο θα ξεκινά μια αντίστοιχη διαδρομή με τα δικά του παιδιά

Λεωνιδας Καραϊσκος